Facebook inchide Parse

Publicat in February 03, 2016

Pe 28 ianuarie Parse a anuntat incheierea parteneriatului cu Facebook, Parse fiind un serviciu de hosting pentru aplicatii ce fusese cumparat in 2013, cand se dorea atragerea developerilor pentru aplicatii de telefoane.

Mai exact, Parse este un serviciu de cloud hosting al API-urilor de care o aplicatie pe mobil are nevoie sa functioneze. O explicatie superficiala ar fi ca prin Backendul sustinut de Parse, o aplicatie poate sa aibe functionalitati precum intregistrarea utilizatorilor si cam tot ce face o aplicatie sa "tina minte" date.

In acest context, developerii au la dispozitie un an in care isi pot muta aplicatiile de pe serverele Facebook. De asemenea, acestia isi pot descarca o versiune Parse pe care o pot rula pe un server Node.js.

Vestea este destul de surprinzatoare, mai ales dupa ce ultimul an a fost unul foarte aglomerat pentru Parse, Facebook facandu-l centrul de interes al conferintei pentru developeri F8 si l-a dezvoltat pentru Internet of Things.

Cu toate acestea, incorporarea Heroku de catre Facebook (serviciul de hosting de aplicatii rival al Parse) si plecarea CEO-ului si cofondatorului Ilya Sukhar in august pun lucrurile intr-o alta lumina, nemaifiind atat de surprinzatoare vestea.

Desi developerii au un an in care isi pot muta aplicatiile, inchiderea Parse face ca relatia Facebook-ului cu developerii sa nu evolueze (ba chiar din contra), intr-un moment in care Facebook are nevoie de acestia pentru crearea de aplicatii pentru Facebook Messenger, WhatsApp si multe altele.

In acest moment, cel mai probabil developerii se vor indrepta catre alte servicii de hosting si vor crea pentru acestea aplicatii de care Facebook ar fi avut nevoie pentru a se extinde.

Inapoi la categorie