Emoticoanele originale vor fi expuse la Muzeul de Arta Moderna din New York

Publicat in November 15, 2016

Emoticoanele, sau emotigramele sunt reprezentari grafice stilizale ale unei fete umane, semne mici de culoare galbena pe care toti le folosim in conversatii. Sunt atat de practice incat toata lumea le foloseste pentru ca ne usureaza foarte mult exprimarea. Aceste simboluri create pentru pagerul produs de japonezul NTT DoCoMo si lansate in anul 1999, au fost primele pictograme care si-au facut loc pe piata comunicatiilor mobile. Urma sa mai dureze inca o decada pentru ca fenomenul "emoji" sa ia amploare pe piata Americana cand Apple a integrat primul set de emoticoane in iPhone in 2011. Astazi putem numara o suma de peste 2000 de emoticoane standardizate.

            Emoticoanele originale au fost create de Shigetaka Kurita si erau alb-negru, facute la dimensiunea de 12 pixeli latime pe 12 pixeli lungime. Dupa cativa ani, fiecare iconita a primit una dintre culorile negru, rosu, portocaliu, violet, verde sau albastru.

            In luna Octombire, Muzeul de Arta Moderna din New York a achizitionat setul de emoticoane originale create in anul 1999. Acest set cuprinde un numar de 176 de emoji care nu seamana prea mult cu cele din zilele noastre. Cu exceptia catorva dintre ele care ilustreaza niste simboluri in forma de inima, celelalte nu transmit nicio emotie. Sunt mai mult reprezentari grafice ale numerelor, ale semnelor zodiacului si cateva semne urbane (statie de metro, toaleta publica, bar, fumatul interzis, restaurant, parcare etc). Aruncand o privire la ele, e greu sa ne imaginam cum acele simboluri au ajuns sa fie indispensabile aproape oricarei comunicari scrise din zilele noastre.

            Muzeul de Arta Moderna din New York a anuntat in luna Octombrie ca a achizitionat colectia de emoticoane. Aceasta va fi expusa incepand cu luna Decembrie a acestui an in colectia permanenta a muzeului, ca o parte dintr-o expozitie ce mai cuprinde alte lucrari grafice si de animatie.

Inapoi la categorie