Ce parole nu ar trebui sa folosesti niciodata

Publicat in November 18, 2016

            Este general stiut faptul ca parolele nu ne mai pot proteja 100% de persoanele rau intentionate, insa putem alege ca acestea sa fie mai usor sa ma greu de descoperit. Datorita faptului ca din ce in ce mai multe site-uri solicita inregistrarea si crearea unui cont, cei mai multi utilizatori aleg sa foloseasca aceeasi parola pentru toate! Acest lucru este cea mai mare greseala care se poate face in materie de securitate in mediul online!

            Inventivitatea ultilizatorilor de internet lasa de dorit atunci cand vine vorba de alegerea unei parole. Chiar mai mult de atat, internautii aleg sa foloseasca aceeasi parola pentru mai multe, sau daca nu chiar pentru toate conturile.

            Cea mai comuna parola aflata pe primul loc in clasamentele din ultimii ani este "password". Aceasta mai este denumita si parola lenesilor deoarece este utilizata de oamenii care nu doresc sa isi incarce memoria cu termeni complicati sau cu alte cuvinte pe care se tem ca le-ar putea uita intr-un timp foarte scurt. In acelasi registru figureaza si "pasw0rd" cu cifra 0 in loc de litera o. Acest lucru este justificat de faptul ca unele parole trebuie sa contina si o cifra.

            Pe locul doi in topul celor mai uzitate parole se afla "123456". Aceasta insiruire crescatoare de cifre este a doua cea mai folosita deoarece unele site-uri cer ca parola sa contina cel putin o cifra. In cazul acesta, multi considera ca cel mai usor ar fii de retinut o parola doar din cifre, iar cea mai simpla combinatie e in ordine crescatoare. Numaratoarea se incheie cu cifra 6 datorita faptului ca de cele mai multe ori, o parola trebuie sa contina minim 6 caractere.  Din aceeasi categorie face parte si insiruirea de numere pana la cifra 8, din considerente ce tin iarasi de numarul minim de caractere necesare.

            A treia parola in clasament este "qwerty". Aceasta combinatie de litere poate fii una atipica, dar pragmatismul ei este reprezentat de faptul ca aceasta insiruire se regaseste pe prima linie a tastaturii, atat pe cea a calculatorului, cat si pe cea a smartphone-ului. Cele care utilizeaza aceasta parola sunt persoanele care doresc o parola simpla si usor de tinut minte.

            Un lucru important pentru a avea o parola puternica este folosirea unui software care poate spune cat de puternica sau de slaba este o anumita parola. Sfatul cel mai indicat ar fii sa nu utilizati niciuna dintre aceste parole, iar daca deja ati facut-o, sa le schimbati numaidecat!

Inapoi la categorie