Este Wordpress noul Frontpage?

Publicat in December 09, 2014

In era “Web 1.0” de la mijlocul anilor 1990 pana in 2000, Microsoft Frontpage a ridicat stafeta in ceea ce priveste publicarea pe internet. A fost usor de folosit,  permitea colaborarea intre mai multe persoane care lucrau la un singur site si permitea utilizatorilor care nu aveau cunostiinte tehnice sa adauge elemente dinamice, cum ar fi formulare, sondaje si forumuri de discutii.

Desigur, data fiind popularitatea lui Frontpage era usor sa recunosti un site facut cu acesta.  Intr-o nota mai putin fericita, totusi, existau probleme cu codul care cateodata nu functiona cum trebuie pe diferite browsere. Au mai fost probleme si cu codul de pe server-ul web.

Poate oare sa se spuna acelasi lucru despre WordPress? 

Felul in care am fost

In trecut, prentru crearea si publicarea unor pagini web aveai nevoie de cunostinte tehnice avansate. Trebuia sa iti formatezi continutul utilizand cod HTML, cateodata folosind mai mult decat un simplu editor de text. Daca scriai un simbol  sau o paranteza gresita, pagina web se strica.

Pe de alta parte, trebuia sa te descurci cu protocoalele de transfer de fisiere, folosind un proces criptic pentru incarcarea paginilor pe un server de unde puteau fi vazute si de utilizatori. De cele mai multe ori aceasta necesita configurarea fisierelor de transfer cu anumite setari, in functie de tipul lor ca nu cumva fisierele sa fie corupte si sa nu se afiseze cum trebuie.

In concluzie, crearea unor pagini web nu era un proces simplu. Crearea unui website era un proiect laborios.

  

Ce vezi este ceea ce primesti!

In curand, producatorii de software au intervenit, oferind  programe pentru crearea, editarea si publicarea siteurilor. Printre programele puse la dispozitie a fost si Frontpage. Acest program impreuna cu compania care l-a creat (Verneer Technologies) au fost cumparate de Microsoft.

Chiar daca programe rivale au aparut pe piata, Frontpage era popular datorita interfetei ce era asemanatoare cu cea a pachetului Microsoft Office. Crearea si editarea paginilor web era foarte similara cu progesul de formatare a unui document Word, iar adaugarea paginilor pe un server era asemanatoare cu “pune-o si uit-o”. Odata ce ai tastat adresa ta de server, numele utilizatorului, parola si alte informatii, software-ul a permis usor toate lucrurile greu de facut inainte, inclusiv actualizarea paginilor intre diferiti utilizatori.

Un alt motiv pentru care FrontPage a fost utilizat la o scara larga era nevoia ca paginile sa fie dinamice. In trecut aceste trasaturi necesitau pe langa cunostiinte de HTML si cunostinte de programare. Frontage genera automat scripturi pentru server, ceea ce oferea posibilitatea de a face pagini care sa raspunda la datele adaugate de utilizator.

A existat o versiune gratis ce venea cu Internet Explorer 4,5 si Windows 98: Frontpage Express.

 

Lucrurile bune, rele si urate

 Cu toate ca extensiile Frontpage esuau si trebuiau restartate, exista si un risc de securitate pe langa faptul ca necesita mai mult spatiu pe un server decat un program personalizat. Sa nu uitam ca atunci memoria si stocarea nu erau din belsug.

Temele Frontpage erau urate si suprafolosite. Ajunsese sa fie usor de recunoscut un site ce a fost creat folosind Frontpage.

  

Sa mai incercam o data

“Introduceti Web 2.0”. Acest termen inventat de O'Reilly Publishing's Darcy DiNucci in 2004 la o conferinta web, a capturat dorinta de internet interactiv, in special de un internet plin cu continut generat de utilizator.

Pe atunci bloggingul a inceput sa fie din ce in ce mai popular. Primele platforme de blogging au inclus Typepad,  Moveable Type, Blogger si WordPress. Acesta din urma a devenit rapid popular, deoarece era gratuit in momentul in care contemporanii sai cautau moduri de a lua bani de la utilizatori.

 

Epoca blogurilor

Pentru mult timp, blogurile difereau in functie de site. Autorii se logau pe un portal pe care puteau sa adauge, editeze si publice content, ce putea fi configurat sa accepte sau sa genereze comentarii ale utilizatorilor.

 

Dincolo de blog

In ciuda limitarilor sale, web designerii au inceput sa foloseasca platforma WordPress pentru a crea site-uri. Era gratuit de utilizat pe orice web-host, era usor de inteles si oferea elemente dinamice fara a fi nevoit utilizatorul sa aiba cunostiinte de programator. Oricine putea crea un site functional in cateva minute, in alte cuvinte era ca si Frontpage.

Diferenta majora intre cele doua includea faptul ca era web-based ( nu trebuia cumparata sau instalata), era gratis si era open source.  In timp, aceasta a dus la o multitudine de solutii de-a gata, nu doar teme, ci si pluginuri.

Fata de Frontpage, WordPress este open source. Codul de baza este deschis pentru dezvoltatori, cu functionalitatea de baza actualizata frecvent. Problemele, inclusiv cele de securitate sunt abordate aproape la fel de repede cum au aparut.

  

Ai parcurs un drum lung

WordPress a evoluat rapid in ultimii ani. Temele implicite disponibile s-au imbunatatit in mod dramatic si se pot personaliza mai bine. Piata s-a inundat cu teme gratis si premium, oferind seturi de caracteristici robuste si optiuni de personalizare. Prin urmare, este mai greu de determinat cine foloseste WordPress-ul.

Acesta se poate intalni peste tot pe internet, chiar si site-uri cu profil ridicat folosesc platforma cum ar fi Vogue, open.NASA etc.

 

Incotro?

Cu WordPress in crestere atat de rapid,  lovindu-se de venerabilul Dreamweaver care se afla in pozitia sa de laudat ca metoda de alegere intre profesionistii internetului.

Ne asteptam sa vedem instrumente bazate pe cloud in urmatorii ani. Companiile private din spatele unor astfel de platforme precum Wix, Weebly, iar Squarespace au platforma WordPress, pe care multi oameni inca o gasesc greu de folosit.

Sursa: aici

Inapoi la categorie