Sfaturi pentru crearea de video-uri de fundal de calitate

Publicat in November 25, 2015

Cu cat viteza internetului se mareste din ce in ce mai mult, si cu cat browserele suporta mai bine video-urile HMTL5, este posibil sa vedem din ce in ce mai des video-uri de fundal pe website-urile pe care le vizitam.

Si asta nu e un lucru rau deloc, atat timp cat video-urile arata bine si se misca bine. Din punct de vedere al design-ului, un video de fundal poate face website-ul sa arate mai bine si, de ce nu, mai interesant.

Acest efect functioneaza insa numai daca este facut asa cum trebuie. Daca nu, riscul este ori sa reduca viteza de incarcare a paginii, sa distraga atentia utilizatorilor ori chiar sa le creeze senzatii neplacute.

Sunt insa cateva lucruri care, daca vei tine cont de ele, te vor ajuta sa creezi video-uri de fundal care va vor aduce doar efecte pozitive.

 

Compreseaza video-ul cat de mult posibil

Chiar daca doresti sa folosesti un video de o calitate cat mai buna, de obicei acestea vor face ca stream-ul sa se blocheze din cand in cand pe calculatoarele multor utilizatori si vor da impresia ca intreg website-ul nu s-a incarcat, desi poate restul elementelor se vor incarca imediat. Asa ca cel mai bine este sa folosesti un video de 720p cu o rata scazuta a cadrelor de 24 sau 25/secunda.

 

Foloseste un overlay deasupra video-ului

 Atunci cand video-ul folosit este de o calitate foarte scazuta sau, din contra, prea mare, poti folosi un overlay, prin intermediul caruia sa ascunzi toate defectele video-ului.

E foarte usor sa faci asta. Trebuie doar sa plasezi un div cu pozitionare absoluta deasupra video-ului si sa nu uiti sa folosesti proprietatea pointer-events: none in CSS, ca utilizatorii sa poata apasa in continuare butoanele de play/pauza/stop.

 

Plaseaza un buton de pauza

Apropo de ce scriam mai sus, nu uita ca cel mai bine e sa plasezi un buton de pauza pe video, pentru ca utilizatorii ce nu vor sa vada deloc acel video sau cei care nu vor sa mai astepte pana cand acesta se termina sa il poata apasa.

 

Nu lasa video-ul sa mearga la infinit

Consideram ca cel mai bine e sa setezi un anumit numar de secunde in care video-ul poate  sa mearga. Daca il lasi sa mearga la infinit, utilizatorii cu calculatoare mai neperformante pot sa intampine dificultati in functionarea optima a website-ului.

 

Plaseaza deasupra video-ului un text de culoare diferita

Daca doresti sa scrii ceva deasupra video-ului, ai grija sa nu folosesti o culoare existenta in video, care va disparea pur si simplu din acest motiv. Cel mai bine e sa utilizezi o culoare contrastanta si/sau sa utilizezi efectul umbre asupra textului. Astfel, vei sti sigur ca toata lumea iti poate vedea textul.

 

Evita video-urile cu miscari excesive

Fiind un video de fundal, cel mai bine e sa folosesti un video care se misca incet, fara a distrage atentia de la continutul website-ului. Asadar, evita video-urile prea miscate sau cu miscari excesive si prea rapide.

Inapoi la categorie