Internet of Things

Publicat in November 16, 2017

Auzim tot mai des tot felul de termeni noi. Unul dintre aceștia este 'IoT', iar dacă vă întrebați ce este acesta, la o simplă căutare pe Google ajungeți la conceptul de „Internet of Things”. Acest termen are un potențial din ce în ce mai mare și are un impact direct în modul în care trăim, în care profesăm.

Internet of Things se referă la interconectivitatea tuturor obiectelor cu ajutorul internetului. Prin obiecte înțelegem mașini, electrocasnice, dispozitive mobile , portabile  etc. Acestea schimbă date între ele sau pot comunica cu centre de date cu scopul de a asigura o funcție mai complexă.

Cu ajutorul IoT aplicațiile/serviciile ne pot ajuta în viața de zi cu zi, cum ar fi când suntem la volan, când mergem în excursii etc. Acesta permite obiectelor conectate la internet să ne ajute în activitățile specifice și reduce intervenția noastră directă în anumite procese. Exemple de astfel de produse cu beneficii directe către consumator sunt: electrocasnicele, dispozitivele inteligente portabile, dispozitivele medicale conectate la corpul uman, mașinile cu disponibilitate de conectare la internet, la un smartphone etc.

IoT face parte și dintr-un sistem mai complex de automatizare, de exemplu când vorbim despre conceptul de –smart home-. Putem controla diverse aspecte din cadrul casei noastre de pe un smartphone fie că ne aflăm în aceasta sau la distanță, aspecte cum ar fi: securitatea, temperatura, luminozitatea și multe altele. Desigur toate acestea vin la un cost destul de ridicat. IoT se folosește cu precădere și în media. Evoluția ne-a adus în punctul în care putem targeta diverse campanii de marketing pe baza acțiunilor consumatorilor noștri în mediul online.

Fiecare astfel de obiect (ce face parte din acest internet al obiectelor) pentru a fi legat la Internet, trebuie să fie dotat cu un dispozitiv capabil să filtreze și să transmită date și cu diferite periferice, ale căror date le transmite sau pe care le controlează. Astfel, perifericele pot fi senzori de temperatură, presiune, distanță sau pot fi diferite motorașe sau întrerupătoare. Dispozitivele integrate în obiectele înconjurătoare sunt așa numitele "Single Board Computers". Acestea sunt mici calculatoare dotate cu un procesor la care sunt legate perifericele. Cele mai întalnite exemple sunt telefoanele mobile inteligente, ceasurile inteligente, ochelarii inteligenți, prizele inteligente, etc.

 

Un exemplu si mai interesant este cel al unui robot de supraveghere. Acesta poate fi dotat cu camere și senzori și poate patrula independent prin casă sau prin curte și să ne anunțe dacă vede ceva "suspect". Robotul poate fi mic și puterea de calcul redusă. În acest caz, robotul poate comunica cu un calculator localizat în casă și care este alimentat de la priză. Acest calculator îi poate suplini funcțiile de procesare intesivă (recunoașterea fețelor de pe camera video).

Majoritatea oamenilor când se gândesc la ideea de a fi conectați, se raporteză la calculatoare, tablete și smartphone-uri. Internet of Things redă o lume în care aproape totul este conectat și comunică într-un anume fel. Așadar, cu ajutorul IOT, lumea fizică devine oarecum un mare sistem de date.

Inapoi la categorie