Chakra devine open source

Publicat in January 20, 2016

Dupa cum a promis, Microsoft a eliberat elementele de baza ale Chakra, motorul JavaScript folosit de catre Microsoft Edge si Internet Explorer. Proiectul, denumit ChakraCore, a fost publicat pe GitHub sub licenta MIT.

Proiectul publicat pe GitHub furnizeaza suport complet si intregul cod sursa al motorului JavaScript, avand aceleasi caracteristici cu cele ale motorului Chakra folosit in Microsoft Edge. Fiind open source, contributiile comunitatii sunt incurajate.

Motorul ChakraCore are la baza JavaScript Runtime (JSRT) API, ce ofera acces la timpul de executie sau la una sau mai multe executii contextuale. De asemenea, ChakraCore isi creeaza propria colectie de garbage si de exceptii, aspect, de altfel, pozitiv.

Predictiile momentane sunt acelea ca ChakraCore va fi folosit in aproape orice, de la servicii de cloud pana la Internet of Things, avand in vedere ca acum poate fi folosit pe majoritatea desktop-urilor si a serverelor.

De asemenea, Microsoft lucreaza si la a face Node.js compatibil cu motorul ChakraCore, pentru a inlocui obisnuitul V8, compilatorul JavaScript folosit de Google Chrome. Rezultatul va fi acela ca Node.js va putea fi folosit prin intermediul Windows si se va bucura de o mai mare stabilitate.

Dar Windows nu se opreste aici. Planul pe termen lung este de a aduce proiectul si pe alte platforme, incepand cu Linux. Pentru acest scop, compilatorul Chakra JIT a fost deja separat.

Intrebarea se pune acum daca dezvoltatorii vor adopta acest nou program. Predictiile sunt destul de pozitive, Microsoft bazandu-se pe rezultatele de performanta superioare pe care le-a primit Edge in detrimentul Chrome si Firefox la ultimele testari pe Octane 2.0 si pe Jet Streams.

In orice caz, consideram ca este imbucurator de fiecare data cand o companie decide sa isi elibereze codul sursa comunitatii online si speram ca acesta sa reprezinte un model si pentru celelalte companii.    

Inapoi la categorie