Alda – Un limbaj muzical de programare pentru muzicieni

Publicat in September 09, 2015

Daca esti compozitor si cunostintele tale in domeniul programarii tind de la 1 spre minus infinit, atunci cu siguranta lansarea noului limbaj muzical de programare Alda te va bucura extrem de mult.

Alda vine din limba elfa (creata de J.R.R. Tolkien) si inseamna „copac”. Astfel, Dave Yarhood (cel care a creat aceest software) a dorit sa sugereze faptul ca Alda reuneste toate tipurile de software-uri de muzica (ce creeaza muzica electronica, clasica, doar pentru chitare) intr-unul singur, in forma unui mare copac care le sustine pe toate.

Dar ce face exact Alda?

In primul rand, simplifica tot procesul de convertire al partiturilor muzicale in limbaj codat (sau crearea directa a acestora in cod). Pana in acest moment, majoritatea programelor de acest gen se dovedeau a fi foarte complicate si continueau diverse restrictii, care faceau intreg procesul mult prea dificil.  

Alda vine cu o sintaxa simplista si permite oricarui compozitor (indiferent de nivelul de cunostinte in domeniul programarii pe care il are) sa creeze partituri direct intr-un editor de text. Mai departe, acesta trebuie doar sa ruleze un program ce compileaza codul si astfel sunetul este creat.

Dupa cum mentionam mai sus, Alda este facut pentru a suporta orice gen de muzica si este si foarte flexibil. Idealul este sa fie cat mai simplu de utilizat, dar sa ofere posibilitati nelimitate de creatie.

Un aspect imbucurator este si faptul ca aplicatia este intr-o continua dezvoltare. Dave Yarhood ne pregateste noi facilitati in viitorul apropiat, precum mostre de sunete pe care le vom putea descarca direct din fisiere, unde sonore de baza si multe alte sinteze ale sunetelor.

Se preconizeaza o lume in care compozitorii isi pot crea singuri un limbaj muzical de programare intr-un mod rapid, util si extrem de simplu.

Inapoi la categorie