Invata Web Design: 3 concepte gresite despre design

Publicat in December 09, 2014

Invata Web Design :  3 concepte gresite despre design

 Asadar iti doresti sa fii un web designer. De unde ai putea sa incepi?  Care este primul pas? Ai putea, de exemplu, sa te arunci direct in a invata HTML si CSS, codul care face functiile unui site, dar ai fi depasit de situatie. Codul este o unealta pe care o vei folosi pentru a face design-ul sa capete viata, dar mai intai, trebuie sa inveti cum sa proiectezi ceva.

 

3 concepte gresite despre design

In acest articol ne vom scufunda in primele principii de baza ale desingnului, dar inainte de a face aceasta, este important sa definim termeni si sa setam niste asteptari. Inainte de a invata cum sa fii un designer, ar trebui sa stii ce este si ce nu este un design. Pentru a invata aceasta lectie, hai sa ne uitam la cateva concepte gresite.

 

Designul se refera la a face lucrurile sa arate frumos

Contrar a ceea ce instinctele tale poate iti spun, designul nu este pur și simplu exercitiul prin care facem ceva sa arate frumos. De fapt, in anumite cazuri, cel mai bun design este unul plictisitor.

Imagineaza-ti  un website frumos care utilizeaza un sistem perfect echilibrat de culoare, fotografii uimitoare si suficienta grafica la moda pentru a face un utilizator  sa saliveze. Daca nu se indeplinesc obiectivele care clientul le-a stabilit pentru proiect, este un design bun?  In cazul in care utilizatorii nu pot gasi continutul de care au nevoie, chiar conteaza aspectul estetic? Răspunsul este: nici macar un pic.

Aspectul estetic este un aspect al unui desen sau model, dar intotdeauna aminteste-ti ca, daca valorifici aspectul peste functionalitate vei avea un portofoliu complet de esecuri atractive.

 

 Ori stii ori nu stii

Un alt concept gresit este acela ca designul este pur intuitiv; Ori esti născut cu el, ori pur si simplu nu ințelegi. Aceasta este o minciuna periculoasa, deoarece tinteste chiar la stima de sine. Nenumarati oameni nu au ales aceasta cariera pentru ca cineva i-a convins odata ca ei "pur si simplu nu sunt creativi."

Nu esti bun la desen? A tipat profesorul la tine pentru ca nu colorai in interiorul liniilor?  Nu este nici o problema. Poti fi un designer extraordinar!

Designul este o disciplina, una care poate fi invatat, la fel cum ar fi cititul si scrisul. Nu te-ai nascut cu aceste abilitati, a trebuit sa inveti si sa le practici ani de zile inainte de perfectionare lor. Acelasi lucru este valabil si pentru design.

Cele mai multe principii de proiectare sunt destul de simple, deci daca nu te consideri a fi o persoana foarte creativa, poti fi un designer. Trebuie doar sa fi dispus sa aloci timpul si efortul de care este nevoie pentru a invata.

 

Designul bun se face usor

Ultima conceptie gresita pe care o vom prezenta in acest articol este aceea ca procesul de realizare a unui design este un proces simplu si usor. Sigur, exista cateva principii de baza de a invata, iar dupa ce iti dai seama, vei fi urmatorul Milton Glaser in cel mai scurt timp.

Un design bun este intotdeauna greu de realizat, si asa ar si trebui sa fie. Ar trebui sa iti pui intrebari tot timpul, sa arunci prima idee pe care ai avut-o, a doua, a treia etc. pana gasesti o solutie care sa indeplineasca obiectivul pe care il ai si sa arate bine. Cateodata ai noroc si reusesti din prima, dar sa nu te descurajezi daca nu se intampla asa. De cele mai multe ori nu se va intampla.

 

Ce este un design?

Termenul de design este un termen abstract. Daca intrebi 10 designeri pentru o definitie vei primi 10 definitii diferite.

Cateva lectii importante despre un design bun:

  • Orientat pe obiectiv: Isi propune sa completeze un set foarte specific de sarcini si are succes doar daca se atinge aceste obiective.
  • Functional: Arta poate fi abstracta, interpretabila si uneori fara un scop anume. Un design bun intotdeauna face ceva. Transforma o masinarie complicata si periculoasa in ceva ce ar putea fi condus de un adolescent. Ajuta un milion de oameni din toate colturile lumii sa converseze si sa se conecteze intr-un singur site. Poate chiar sa transforme o gramada plictisitoare de date  in ceva care ajuta cercetatorii sa salveze vieti
  • Castigat: Majoritatea persoanelor nu au fost nascute cu abilitatea de a face un site functional si atractiv. Aceste lucruri se invata, dureaza timp, necesita efort si ani de experienta.
  • Nu tot timpul frumos si unic: Un design original este pe buna dreptate impresionant, dar uneori cel mai bine pentru un client este sa i se ofere un website sau o aplicatie ce este familiara. Familiaritatea si conventiile standard reduc curbele de invatare pentru utilizatorii.  Sunt motivul pentru care cei mai multi oameni instinctiv stiu, de exemplu,  sa apese pe logo pentru a merge inapoi la pagina de acasa.
  • Puternic: Un design bun poate fi in legatura cu arta, cu tehnologia, si natura pentru a face lumea un loc mai frumos.

Fii un designer

Ignora-i pe cei care spun nu esti creativ. 

Sa speram ca aceasta serie iti va fi de ajutor sa incepi.

 

Inapoi la categorie